
Tommi Salenius
Digitaalisen markkinoinnin asiantuntija, jota ajaa eteenpäin jatkuva uteliaisuus oppia uutta.
Ajankohtaista, Digimarkkinointi, Some – 30.07.2019
Me kaikki tiedämme, että kestävän ja toimivan talon rakentaminen alkaa suunnittelusta ja vankan perustan valamisesta. Samalla tavoin tulee lähteä rakentamaan markkinointia LinkedIn:ssa. Aluksi valetaan perusta, jonka päälle lähdetään rakentamaan tavoitteellisia markkinointia.
Tästä artikkelista saat opit LinkedIn-markkinointiin ja sitä kautta tulostesi nostamiseen.
LinkedIn eilen ja tänään
LinkedIn on työelämän Facebook. Viime vuosina LinkedInissa on ollut mahdollista saada paljon näkyvyyttä julkaisemalla ja kommentoimalla yksityishenkilönä. Samalla tässä ohessa on pystynyt myymään omia palveluitaan.


Suurin ilmaisen näkyvyyden kulta-aika on jo ohi vuonna 2019 ja LinkedIn-mainonta nostaa päätään. Kuitenkin silti hyvillä postauksilla ja säännöllisellä läsnäololla pystyy LinkedInissä saamaan huomattavan määrän ilmaista näkyvyyttä yksityishenkilönä.
Tämä muistuttaa Facebookin kulta-aikaa 2010-luvun alussa, jolloin oli tarjolla huomattava määrä ilmaista näkyvyyttä yrityssivuille. Kun tällöin perustit Facebook-sivun, niin tykkääjämäärät alkoivat kasvaa kuin itsestään ja kaikki seuraajasi oikeasti näkivät yrityspostauksesi.
LinkedIn on yrittänyt kiertää tämän saman ilmiön siten, etteivät yrityssivut saa juuri näkyvyyttä. Ihmiset ovat kuitenkin kiertäneet tämän mainostamalla palveluitaan henkilökohtaisen profiilin kautta. Ehkä tulevaisuudessa oikea tiedon jakaminen nousee tärkeämpään rooliin, kun ilmaiset näkyvyysluonaat ovat ohi.
4 vaihetta – Näin aloitat markkinoinnin linkedinssa
LinkedIn-mainonnan lisäksi on hyvä kiinnittää erityistä huomioita myös yrityksen LinkedIn-yrityssivun (company page) kehittämiseen. Seuraavat asiat on tärkeää huomioida, kun suunnittelet markkinoinnin aloittamista LinkedInissä.
1. Aloita ja luo siisti, huoliteltu ja puhutteleva LinkedInIN company-page
Jos yritykselläsi ei vielä ole omaa yritysprofiilia LinkedInssa, perusta sellainen. Mieti tarkasti ne asiat mitä haluat ihmisille viestiä kanavassa. Tee siisti ja helppolukuinen esittelyteksti itsestäsi asiallisen kuvan kera. Seuraa LinkedInin ohjeita ja täytä mahdollisimman monta tietokenttää. Tämä parantaa sivusi löydettävyyttä.
2. Määritä selkeät tavoitteet
Tavoitteet voidaan jakaa kahteen luokkaan, jotka ovat näkyvyys ja suorat tulokset. Näkyvyyden alle menevät seuraavat tavoitteet:
- asiantuntijuuden ja uskottavuuden lisääminen
- näkyvyyspostaukset omalle tarjoomalle tai yritykselle.
Suoriin tuloksiin kuuluvat:
- verkkosivujen kävijät
- konversiot kuten email-osoitteiden kerääminen, yhteydenottopyynnöt tai verkko-ostokset.
Sosiaalisen median mainonnan strategia on tärkeä aloituspiste.
3. Aloita postaaminen yrityssivullesi
Postaa säännöllisesti aiheista, joista tiedät. Suosittelemme tekemään vähintään yhden postauksen viikossa. Tällä pääsee alkuun ja määrää pystyy kasvattamaan tarpeen mukaan. Muista, että LinkedIn on ammattilaiskanava. Voit postata myös rentoja postauksia, mutta muista tuoda lisäarvoa muille. Olet oman alasi ammattilainen!
4. Mainosta julkaisuja oikealle kohderyhmälle
Ennen kuin alat kirjoittamaan mielenkiintoista tekstisisältöä, sinulla pitää olla selkeä käsitys kohdeyleisöstäsi. Miksi? Koska kirjoituksestasi ei ole hyötyä, jos se ei kiinnosta sinun potentiaalisia asiakkaitasi. Mitä he haluavat tietää? Mitä ongelmia heillä on ratkottavanaan? Mikä heihin vetoaa? Tällä tavoin houkuttelet myös ”aktiivisia” seuraajia seuraamaan julkaisujasi. Muun muassa julkaisujen mainonnassa voit A/B-testauksen avulla selvittää, millaisesta sisällöstä kohderyhmäsi pitää.
LinkedIn-mainonnan kolme kivijalkaa
LinkedIn-mainonnan aloittaminen ja optimointi tapahtuu näiden kolmen osa-alueen kautta:
- Kohderyhmän määrittäminen
- Tekniset asetukset kuten mainosformaatti, budjetti ja ostotarjous (bid)
- Mainokset
Näiden osa-alueiden ollessa kunnossa mainokset tuottavat haluttua tulosta.
Pienempiä kohderyhmiä käytettävissä mainonnan kustannus saattaa helposti nousta ja mainokset eivät välttämättä saa riittävästi näkyvyyttä. Lisäksi pienen kohderyhmän kohdalla mainokset “kuluvat” nopeasti loppuun eli tällöin on tarvetta aktiivisemalle sisällöntuotannolle. Lisäksi alkuun liian kapeksi rajattu kohderyhmä saattaa viedä markkinointiasi väärään suuntaan. Siksi suosittelemmekin alkuun aloittamaan hieman laajemmalla kohderyhmällä, oppia kohderyhmän käyttäytymisestä ja vasta sitten kaventaa kohderyhmää, kun ne oikeat toimivimmat kohderyhmät tunnistetaan.
LinkedIn-mainokset: Viimeistele kokonaisuus vetävillä mainoksilla
Kohdennuksella ja teknisillä asetuksilla pääsee pitkälle, mutta loppupeleissä kilpailet aina muiden mainostajien kanssa saman kohderyhmän kiinnostuksesta. Nykyään ihmiset näkevät sosiaalisen median seinillä jopa tuhansia viestejä päivittäin. Tällöin sisällön täytyy olla kiinnostava ja huomiota herättävä, jotta saat potentiaalisen asiakkaan klikkaamaan sitä.
Jos et ole varma, että millaiset mainokset toimivat, hyvä tapa on testata useita erilaisia mainosversioita. Luo kampanjaan vähintään 2-4 mainosvaihtoehtoa – vaihda mainostekstiä, toimintakehotteita ja kuvia. Testaamalla useita mainoksia voit selvittää, mitkä mainokset toimivat parhaiten.
Seuraa klikkausprosenttia (click-through rate, CTR). Korkeasta klikkausprosentista tunnistat mainoksen, joka vetoaa kohderyhmääsi.
Aluksi voit kytkeä päälle kaikki mainokset. Kun mainonta on pyörinyt jonkin aikaa ja näyttökertoja on alkanut tulemaan, voit keskeyttää heikoiten toimivat mainokset. Nämä tunnistat muun muassa alhaisesta klikkausprosentista. Lopuksi voit kokeilla uusia muunnelmia löytääksesi mainoksia, joiden klikkausprosentti on korkeampi.
Mikäli tarvitset apua LinkedIn-mainonnan toimivien reseptien löytämisessä, tai kaipaat yleistä sparrausapua Linked-mainonnan kanssa, ota rohkeasti yhteyttä!