17.06.2021

Työntekijöiden juuret elävät syvällä Parceron kulttuurissa

Parcero

Kuinka monta kasvia omistat? Oletko nimennyt ne? Mitä tarinoita vihreisiin lapsokaisiin liittyy? Kysyttäessä tätä Parcerolta, vastaukset ovat: monta, kyllä ja paljonkin tarinoita.

Parcero lähestyy ainutlaatuisella tavalla hetkeä, jolloin työntekijä jatkaa matkaansa Parcerosta kohti uusia haasteita. Tämä tapa tuo yrityksen kulttuuriin omanlaisensa sävyn ja tekee työpaikasta erityisen jännittävän. Ja ennen kaikkea se on tapa osoittaa Parceron lämmintä suhtautumista työntekijöihinsä.

Mistä kaikki sai alkunsa?

Vielä kolme vuotta sitten Parceron toimisto näytti erilaiselta. Kun työntekijöitä lähti Parcerolta pois ja kiitoslahja oli ajankohtainen, nousi ilmoille ajatus hieman erilaisesta lähestymisestä asiaan – entäs jos lähtijä saisi kunnianosoituksena oman nimikkokasvin?

Tuumasta toimeen. 

Nyt Parceron avotoimisto näyttää vehreältä ja eloisalta, kun joka nurkassa pilkistää viherkasvi. Jokainen toimiston kasvi on nimetty entisten, tärkeiden parceroiden kunniaksi. Parcerolla ollaan ylpeitä entisistä työntekijöistä, sillä he ovat sillä hetkellä olleet osa yrityksen ydintä ja osaltaan auttaneet viemään Parceroa eteenpäin. Nimetty kasvi on suuri kunnianosoitus.

Kun uuden lähtijän on aika poistua, pääsee hän osaksi parcerolaista seremoniaa, jossa koko Parceron väki kerääntyy viimeistä kertaa yhteen nauttimaan poismuuttajan seurasta. Seremoniassa juhlistettu saa kunnian istuttaa hänelle tarkoin valitun kasvin ruukkuun ja kirjoittaa kasvin juurelle nimikyltin. Seremonia on symbolinen: vaikka henkilö lähteekin pois, jättää hän omat juurensa Parceron historiaan.

Kasvit ovat osana historiaa

Kasvit ovat tärkeä osa Parceron kulttuuria ja toimiston ilmettä. Sen vuoksi kasveista pidetään hyvää huolta ja hoidetaan asiaan kuuluvalla tavalla. Vaikka kasvit pääasiassa kukoistavat, on toimistolla kohdattu kerran myös suuri kriisi – kaikkien kauhuksi ripsiäinen pääsi leviämään kasvista toiseen. Tilanne olisi voinut äityä pahaksi, mutta pian pelastajaksi tilattiin petopunkkien armeija.

Parceron työntekijöissä kasvit saavat aikaan positiivisia tunteita ja niihin suhtaudutaan empaattisella otteella – vähän kuin toimistokoiriinkin suhtaudutaan. Kasvit tuovat toimiston kulttuuriin syvyyttä: on historiaa, pitkäjänteistä asennetta ja tekoja työntekijöiden asialla. Kasvit heijastelevat hyvin Parceron vihreitä arvoja ja sitä, että eläviä asioita kohdellaan kunnioittavasti. Yksi tärkeä asia lienee myös se, että kasvit ovat läsnä ja niistä välittyy aitous. On vaikea feikata tämän kaltaista välittämistä.

”It’s the circle of life”

Vanhojen parceroiden kasveja on toimistolla useita kymmeniä. Kysymys kuuluukin: mitä heille tänä päivänä sitten kuuluu? Krista Aalto, Ida Sandberg, Kasperi Kantonen ja Joonas Hokka kertovat.

Krista Aalto

Mikä pössis? ”Pössis on tosi hyvä, kesä on tulossa!”

Mitä teit Parcerolla? ”Olin Parcerolla Digital Marketing Planner ja käytännössä tein digimainontaa somekanaviin. Nykyään olen Finnairilla Social Media Managerina eli edelleen somen parissa hommissa.”

Mitä kasvi sinulle merkitsee? ”Kasvi symbolisoi aikaani Parcerolla ja Turussa. Erittäin mukavat muistot jäivät molemmista.”

Ida Sandberg 

Mikä pössis? ”Miellyttävä. Kiva heräillä talvi- ja eristyshorroksesta. Loputon marraskuu on selätetty!”

Mitä teit Parcerolla? ”Tein mainostekstejä somekanaviin ja osallistuin kampanjasuunnitteluun. Parasta oli kreisi porukka, yhteiset aamupalat joka maanantai ja meininki, jollaista ei oo tullut vastaan sen koommin. Nykyään olen viestinnän asiantuntijana Pidä Saaristo Siistinä ry:ssä. Pidetään yhdessä vesistöt puhtaina!” 

Mitä kasvi sinulle merkitsee? ”Ida-kasvi on vehreäksi kasvanut ja tarvittaessa terävä anopinkieli.  On hienoa, että vanha työntekijät jäävät osaksi yhteisöä tällä tavalla. It’s the circle of life.”

Kasperi Kantonen

Mikä pössis? ”Hyvä on pössis! Kiitos kysymästä.”

Mitä teit Parcerolla? ”Olin pääasiassa abibileiden tapahtumatuottaja. Kun olin Parcerolla, firma oli juuri perustettu ja yksi sysäys sille, että hain kauppikseen. Olin ihan junnu ja hakemassa opiskelemaan, kollegat sen sijaan jo valmistuneita ja kokeneempia. Monta vuotta on vierähtänyt Parceron hommista, mutta yhä on sen aikaisiin kollegoihin lämpimät välit. Kertoo siitä, että Parcerossa on ollut aina hyvää porukkaa! Nyt olen viittä (tai oikeastaan kolmeakymmentäviittä (35 op=gradu)) vaille valmis kauppismaisteri ja aloitin juuri Visma Solutionsilla Account Managerina.”

Mitä kasvi sinulle merkitsee? ”Kun sain ekan kerran nähdä, että toimistolla on kasvi meikän nimellä, olin todella otettu. Tuli upea fiilis, että on tehnyt jotain elämässä oikein, kun halutaan tuolla tavalla muistaa! Vaikka olin silloin mainostoimistoon todella nuori (21–22-v.), kokematon, enkä kovin ammattitaitonen kaveri, muhun luotettiin, mua kannustettiin ja mua opetettiin. Lämmöllä muistelen aikaa Parcerolla.”

Joonas Hokka

Mikä pössis? ”Innostunut, utelias ja kesää odotteleva. Eli siis hyvä pössis.”

Mitä teit Parcerolla? ”Olin Creative Content Strategist. Vastuulleni kuului sisältöstrategioiden suunnittelu ja tuotantoonpano tiimin kanssa. Toimin tiiviisti myynnin tukena asiakasrajapinnassa ja osallistuin yrityksen sisäisten toimintamallien ja työkalujen kehitykseen. Nyt olen TBWA\Helsingin Creative Strategist. Toimin isoimmissa asiakkuuksissa “liimana” asiakkaan liiketoiminnan ja luovan ratkaisun välillä eli varmistan, että hulluimmatkin ideat vastaavat asiakkaan todelliseen haasteeseen ja ratkaisevat oikeaa ongelmaa. Kehitän myös yrityksellemme liiketoimintaa äänibrändäyksen ympärille.”

Mitä kasvi sinulle merkitsee? ”Kasvua. Parcero oli erinomainen kasvualusta alalle. Toisaalta se myös symboloi sitä yhteisöllisyyttä ja välittämistä, joka on oleellinen osa Parceroa.”

Anna Zhuchkova

Parceron viidakko tarvitsee toki myös oman viherpeukun, joka pitää jukkapalmun jylhänä ja peikonlehden pelottomana ripsiäisten iskiessä. Tähän tehtävään tarttui jo vuosia sitten Visual Designer Anna Zhuchkova, joka varmistaa, että vihreät parcerot jatkavat eloaan ilman tuholaisia tai yli-innokkaita kastelijoita.

Haluatko tulla käymään toimistolla?