14.04.2025

Pitäisikö digimainontaa ohjata konversio vai brändin tunnettuus edellä?

Ali
Achek

Ali on digimarkkinoinnin asiantuntija ja Parceron tekoäly-kehityksestä vastaava nuori osaaja. Työssään Ali rakastaa luovaa ajattelua teknisen digimarkkinoinnin rinnalla, tarjoten erikoisiakin ratkaisuja tulosten saavuttamiseksi.

Kun markkinoinnilta odotetaan mitattavia tuloksia rajallisella budjetilla, monesti panostukset keskitetään taktiseen kampanjointiin. Mustavalkoinen “Performance Marketing hyvä, brändimarkkinointi paha” -ajattelu ei kuitenkaan tue pitkäjänteistä kehitystä. Ja toisaalta sekin tiedetään – ja tiedostetaan – että vahvempi brändi parantaa muun kampanjoinnin tuloksellisuutta.

Miten siis sidotaan mainonnan osalta performanssivetoisuus ja brändin kehittämisen pitkä linja yhteen?

Brändi vs. performanssi puhututtaa

Tracksuit ja TikTok julkaisivat hiljattain mielenkiintoisen “The Awareness Advantage” -tutkimuksen aiheesta. Nostan alkuun muutaman huomion sen tuloksista:

1. Bränditunnettuudella ja klikkiprosentilla ei ole korrelaatiota

Mielenkiintoinen löydös oli, että klikkiprosentti (CTR) ei korreloi lainkaan brändin tunnettuuden kanssa. Eli vahvakaan brändin tunnettuus ei näy klikkausprosenteissa tai liikenteen ohjaamisen hinnassa.

Yksi taustalla oleva syy voi olla, että ennestään tuttu brändi ei houkuttele tutustumaan, vaan mainoksesta klikataan vain, jos se on itsessään kiinnostava. Toisaalta tämä tarkoittaa myös, että vahvemmat brändit ohjaavat validimpia ostajakandidaatteja konversiopoluilleen.

Tämän tutkimuksen valossa CTR ei siis kerro kovin hyvin, onko mainonta tehokasta vai ei, ellei sitä osata suhteuttaa brändin positioon markkinassa.

2. Bränditunnettuudella ja konversioprosentilla on todella suuri korrelaatio

Performance-puolella tavoitellaan konversioita. Olipa kyse verkkokaupan tilauksista, yhteydenotoista, jäsenmaksuista tai jostain muusta, konversiot ovat tavallisesti yritykselle se kaikkein tärkein ja konkreettisin mittari performance-tekemisen tehon seurannasssa.

Tutkimuksessa todettiin, että korkean tietoisuuden brändit saavuttavat 2,86 kertaa paremman konversioprosentin verrattuna vähemmän tunnettuihin brändeihin.

Yksinkertaisesti sanottuna: mitä tutumpi tuotemerkki on, sitä tehokkaampaa on myös performanssimainonta.

Lähde: “The Awareness Advantage” -tutkimus, Tracksuit

Edellä mainitut ilmiöt toteutuvat kaikilla brändeillä

Tutkimuksen mukaan bränditunnettuus kasvattaa konversioita riippumatta siitä, miten tunnettu brändi on ennestään. Erityisen voimakkaasti konversioiden määrä kasvaa siihen saakka, kunnes bränditunnettuus saavuttaa 37 % tason (eli kun 37 % potentiaalisesta kohderyhmästä tuntee brändin). Senkin jälkeen konversioprosentti jatkaa kasvamista tunnettuuden mukana, mutta ei aivan yhtä nopeasti.

Lähde: “The Awareness Advantage” -tutkimus, Tracksuit

Mihin tässä nyt sitten pitäisi panostaa?

Tutkimuksen tulokset todentavat sen, mitä markkinointijohdossa on tiedetty jo pitkään: brändin tunnettuus parantaa koko kaupallisen prosessin tehoa ja rasvaa konversiokoneen laakereita.

Erityisen tärkeää tämä on kuitenkin niille yrityksille, jotka hakevat voimakasta kasvua tai ovat haastajia omalla markkinallaan. Näissä yrityksissä tulisi panostaa bränditunnettuuden rakentamiseen pelkän performanssimarkkinoinnin sijaan. Tämä on ymmärrettävästi asia, joka nostaa monen pienemmällä budjetilla pelaavan markkinointijohtajan kulmakarvoja – ja saattaa jopa kurtistaa niitä.

Brändinrakentamisen ei tarvitse kuitenkaan olla tehoonsa verrattuna kallista, mikäli kiinnostava luova sisältö sidotaan fiksusti ostopolun eri vaiheisiin. Tällöin “Performance Marketing hyvä, brändimarkkinointi paha” kääntyy herkästi muotoon “Performance Marketing hyvä, brändimarkkinoinnin kanssa parempi”.

Lue lisää: Panosta ostopolun brändillisiin vaiheisiin – Saavuta tasaisempaa myyntiä

Brändin strateginen johtaminen perustuu luonnollisesti laadukkaaseen brändimääritykseen. Parcero rakentaa kaupallisesti menestyviä brändejä, joilla on potentiaalia saavuttaa tunnettuutta aina 100 % tasolle saakka.

Lue lisää palvelusta: Brändin määrittely ja brändi-identiteetti