
Emilia
Stenholm
Some, Yleinen – 13.04.2021
Clubhousen kaltaisen sovelluksen julkaisu keskellä koronakevättä 2020 ei ole yllätys, sillä se täyttää ihmisten kontaktikaipuun turvallisesti. Nyt vuotta myöhemmin Clubhouse on vähitellen tehnyt läpimurron myös Suomessa, vaikkakin se toistaiseksi toimii vain Applen iOS-laitteilla. Clubhouse on niin sanottu audio only tai audio chat -sovellus, jota voisi kuvailla livestreamin, podcastin ja perinteisen chat-huoneen yhdistelmäksi. Käyttäjän profiilikuvaa lukuun ottamatta sovelluksessa ei ole visuaalista sisältöä.
Clubhousen viehätysvoimaa on lisätty sovelluksen eksklusiivisuudella, sillä jokainen käyttäjä tarvitsee kutsun päästäkseen liittymään sinne. Kutsun pyytämisen voi välttää lataamalla sovelluksen, jolloin jo Clubhousessa olevat kontaktisi näkevät kiinnostuksesi alustaan ja voivat tarjota kutsun sinulle.

There’s some clubs in this house
Clubhousen toimintaperiaate on yksinkertainen: ihmiset kirjautuvat sovellukseen omalla nimellään, valitsevat heitä kiinnostavat aihealueet, liittyvät kiinnostaviin klubeihin ja jakautuvat eri huoneisiin. Jokaisessa huoneessa on yksi tai useampi moderaattori sekä oma aihe, josta siellä olevat ihmiset keskustelevat. Käyttäjä voi itse päättää, haluaako hän vain kuunnella vai osallistua keskusteluun. Huoneen ylläpitäjä voi myös kutsua osallistujia puhumaan tai voit itse ilmoittaa halukkuutesi osallistua keskusteluun nostamalla kätesi. Mikäli haluat perustaa oman klubin tietyllä teemalla, se vaatii aktiivisuutta huoneiden perustajana.
Clubhouse-etiketin mukaan omat puheenvuorot on hyvä pitää lyhyinä ja ytimekkäinä. Keskusteluihin voi osallistua kuka tahansa, joten samassa huoneessa kanssasi saattaa hyvinkin olla vaikkapa yksi Suomen kuuluisimmista poppareista tai entisen presidentin poika. Tällä hetkellä myös monet Twitterissä aktiiviset kulttuuriset ja yhteiskunnalliset keskustelijat kokeilevat Clubhousea. Esimerkiksi Parceron toimitusjohtaja Antti Jokela oli ensimmäisenä aamuna Clubhousea kokeillessaan yllättäen moderoimassa Welcome Sanna Ukkola -huonetta Mikael Jungnerin kanssa. Suomessa on toistaiseksi verrattain vähän klubeja ja huoneita, joista isoimpiin kuuluvat muun muassa Sauna Club ja Suomi Klubi, joka on Clubhouse-sovelluksen ensimmäinen suomenkielinen klubi.
Sovellus yllättää monipuolisuudellaan; mikäli kaipaat ryhmäterapiaa, yhteiskunnallista keskustelua tai kevyttä jutustelua, lähes kaikkea löytyy. Clubhousessa keskusteluun osallistuminen on helppoa ja spontaania. Kun videokuvaa ei ole, keskusteluun voi hypätä vaikka kesken aamupalan tai saunan pukuhuoneesta. Been there, done that.
Clubhouse markkinointi-alustana
Clubhouse on vetänyt puoleensa tietynlaisia edelläkävijöitä, kuten luovien alojen tekijöitä, julkisuuden henkilöitä, startup-yrittäjiä ja toimitusjohtajia. Clubhouse toimiikin oivallisena alustana henkilöbrändin rakentamisessa, oman osaamisen esiintuomisessa ja verkostojen luomisessa.

Jatkossa Clubhouse tulee varmasti tarjoamaan laajempia kaupallisia mahdollisuuksia. Parceron some-ennustajaeukot ja -ukot povaavatkin Clubhouseen entistä enemmän brändättyjä klubeja ja huoneita, joissa eri alojen vaikuttajat ja asiantuntijat keskustelevat eri aiheista. Jonkin verran brändättyjä keskusteluja onkin sovelluksen sisällä jo järjestetty: esimerkiksi saksalaislähtöinen BMW & Esports -keskustelu sekä muutamia ohjelmistoyritysten järjestämiä paneelikeskusteluja.
Brändätyillä keskusteluilla käyttäjille – eli potentiaalisille asiakkaille – pystytään tuottamaan mielenkiintoista sisältöä, jakamaan asiantuntijuutta ja luomaan lisäarvoa. On todennäköistä, että sovellusta aletaan ennemmin tai myöhemmin ylläpitää mainosrahoitteisesti. Nähtäväksi kuitenkin jää, ostaako joku nykyisistä somejäteistä Clubhousen vai luovatko muut sosiaalisen median alustat siitä omia menestyviä versioitaan. Esimerkiksi Twitterillä onkin jo nyt Twitter Spaces ja Facebookilla Messenger Rooms.
Tällä hetkellä markkinoijan näkökulmasta Clubhousen paras anti on kuitenkin päästä kuuntelemaan, keskustelemaan ja oppimaan eri asioista ja ilmiöistä sekä Suomen Clubhouse-kuplan sisällä että sen ulkopuolella kansainvälisissä huoneissa. Myös Suomen suurin markkinointiyhteisö Markkinointikollektiivi tarjoaa lounasseuraa ja iltakävelyjä ajankohtaisilla markkinointiaiheilla höystettynä.