24.09.2024

Autenttisuus ja wow-efekti: Näin onnistut vaikuttaja­markkinoinnissa

Anna
Laakso

Anna on vaikuttajamarkkinoinnin asiantuntija ja vastaa asiakkaidemme laadukkaista ja tuloksellisista vaikuttajayhteistöistä. Anna inspiroituu brandmatcheistä ja hyvin tuotetuista kampanjoista, joista hyötyy niin asiakas kuin vaikuttajakin.

Ihmiset luottavat enemmän toistensa kokemuksiin ja suosituksiin kuin perinteisiin mainoksiin. Luottamus on vaikuttajamarkkinoinnin ytimessä, ja sen avulla yritykset voivat rakentaa aitoja suhteita asiakkaisiin. Miten onnistua autenttisessa vaikuttajamarkkinoinnissa?

Vaikuttajamarkkinointi ei suinkaan ole uusi tapa markkinoida, mutta sen suosio kasvaa edelleen hurjaa vauhtia. Kun kuluttajat näkevät suosikkivaikuttajiensa käyttävän ja suosittelevan tuotteita tai palveluita, he kokevat suositukset aidommiksi ja uskottavammiksi. Tämä johtaa parhaassa tapauksessa korkeampaan sitoutumiseen ja parempaan asiakaskokemukseen, mikä voi puolestaan lisätä brändiuskollisuutta ja brändin uskottavuutta pitkällä aikavälillä.

Vaikuttajamarkkinoinnissa autenttisuuden merkitys kasvaa

Autenttisuus on vaikuttajamarkkinoinnin kulmakivi. Ihmiset arvostavat aitoutta ja rehellisyyttä, ja he huomaavat nopeasti, jos markkinointi on teennäistä tai pakotettua. Autenttinen vaikuttajamarkkinointi perustuu uskottavuuteen ja siihen, että vaikuttaja todella seisoo markkinoimansa tuotteen tai palvelun takana. Onnistunut vaikuttajamarkkinointi vaatii huolellista vaikuttajien valintaa ja yhteistyön suunnittelua. 

On tärkeää, että vaikuttaja on aidosti kiinnostunut tuotteesta tai palvelusta ja yhteistyö pohjautuu yhteisiin tavoitteisiin ja arvoihin. Yrityksen tulee tukea vaikuttajaa antamalla hänelle riittävästi tietoa ja mahdollisuus testata tuotetta kunnolla, jotta hän voi jakaa rehellisiä ja henkilökohtaisia kokemuksiaan seuraajilleen. Kampanjan suunnittelussa on hyvä luottaa vaikuttajan näkemykseen – vaikuttaja tietää parhaiten mikä toimii hänen seuraajilleen. Ei siis lähdetä ohjaamaan, sanoittamaan tai muokkaamaan liikaa sisältöä. Vaikuttajamarkkinoinnin ei kuuluu olla tavanomainen mainos. 

Näin vaikuttajalta saadaan aito ja luonteva markkinointiviesti, joka resonoi yleisön kanssa ja lisää luottamusta brändiä kohtaan. Muista, että vaikuttajamarkkinointi ei ole pelkkää myyntiä, vaan se on osa yrityksesi tarinaa ja brändin rakentamista. Autenttisuus ja aitous ovat avainasemassa, ja niiden avulla voit erottua kilpailijoista ja saavuttaa pitkäaikaisia asiakassuhteita.

Lue lisää: Vaikuttaja­markkinointia vastuullisesti

Masked Singer Suomi hyödynsi vaikuttajamarkkinointia menestyksekkäästi

Vaikuttajamarkkinoinnin suuren suosion myötä myös sisältöjen taso on kasvanut paljon ja tavallinen vaikuttajamarkkinointi ei herätä enää yhtä voimakkaita tunteita tai luottamusta. Vaikuttajien seuraajat odottavat jotain spessua, erilaista, näyttävää ja tunteita herättävää sisältöä – eli wow-efektiä! 

Tärkeää onkin suunnitella yhteistyö yhdessä vaikuttajan kanssa, jotta varmistetaan laadukas, erottuva ja aito yhteistyö, joka sopii niin vaikuttajalle kuin brändillekin. Erottuvassa (ilmiö-)markkinoinnissa pitääkin luottaa rohkeasti outouden voimaan: kummallinen sisältö jää mieliin ja voittaa tavanomaisen.

Vuoden 2023 Masked Singer Suomi -kampanja on oivallinen esimerkki onnistuneesta vaikuttajamarkkinoinnista. Kampanjassa neljä suosittua vaikuttajaa tuottivat laadukasta ja erottuvaa sisältöä kahden viikon ajan sosiaaliseen mediaan. Vaikuttajat kasvattivat Masked Singer Suomi kahden ensimmäisen jakson katselukertoja nuoressa kohderyhmässä edelliseen kauteen verrattuna huikeat 11,2 %.

Sisällöt suunniteltiin yhdessä vaikuttajien Janita Aution, Niko Saarisen, Nelli Orellin ja Hurhurin kanssa, jotta varmistettiin laadukas ja vaikuttajan kanaviin sopiva sisältö unohtamatta kampanjan pääviestiä. Menestyksellinen kampanja keräsi orgaanisesti huikeat 1,18 miljoonaa näyttökertaa ja 54 tuhatta tykkäystä.

Miten rakentaa autenttinen suhde kuluttajan kanssa vaikuttajamarkkinoinnin avulla?

  1. Valitse oikea vaikuttaja/vaikuttajat: On tärkeää valita vaikuttaja, joka sopii yrityksesi arvoihin ja tavoitteisiin. Huomioi myös vaikuttajan seuraajakunta, ovatko seuraajat potentiaalista asiakaskuntaasi? Tarkista, että vaikuttaja sisältö on aitoa ja että hänellä on yhteys seuraajiinsa. Valintaan kannattaa pyytää apuun vaikuttajamarkkinoinnin asiantuntija. 
  1. Keskity laatuun, ei määrään: Panosta laadukkaaseen sisältöön määrän sijasta. Toteuta mieluummin yksi hyvin suunniteltu ja laadukas vaikuttajayhteistyö kuin useampi tavanomainen mainos ilman suunnittelua. Muista luoda wow-efekti ja herätä seuraajien kiinnostus.
  1. Avoimuus ja rehellisyys: Avoimuus ja rehellisyys ovat keskeisiä tekijöitä autenttisen suhteen rakentamisessa vaikuttajan ja hänen seuraajien välillä. Varmista, että yhteistyö vaikuttajan kanssa on läpinäkyvää ja että vaikuttaja tuo esiin omat mielipiteensä ja kokemuksensa tuotteesta tai palvelusta.
  1. Yhteistyön pitkäjänteisyys: Pitkäaikaiset yhteistyösuhteet vaikuttajien kanssa voivat olla tehokkaampia kuin kertaluonteiset kampanjat. Tämä luo uskottavuutta ja antaa vaikuttajalle mahdollisuuden tutustua tuotteeseen tai palveluun paremmin.
  1. Kuuntele ja osallistu keskusteluun: Kuuntele palautetta ja osallistu keskusteluun sosiaalisessa mediassa. Tämä kasvattaa yhteisöllisyyttä ja vahvistaa suhdetta asiakkaisiin.

Jos tarvitset apua vaikuttajamarkkinoinnin suunnitteluun, Parceron asiantuntijat ovat apunasi. Ota meihin yhteyttä ja katsotaan yhdessä, miten voimme auttaa!

Lue lisää: Vaikuttaja­markkinointi kasvattaa suosiotaan edelleen

Lue lisää: Mikä ihmeen nano-, mikro-, makro- ja megavaikuttaja?

Haluatko kuulla lisää?