15.09.2023

Mikä ihmeen generaatio tekoäly?

Heikki
Kyllönen

Heikki on toinen Parceron perustajista, aito visionääri ja oman tiensä kulkija. Meno on välillä sellaista, että heikompiakin hirvittää. Strategiat, konseptit, tapahtumat, visuaaliset ilmeet… Tällä miehellä on mustekalan lonkerot ja Midaksen kaltainen kosketus.

Alfa-sukupolvella viitataan tyypillisesti vuodesta 2010 eteenpäin syntyneeseen sukupolveen. Tällöin syntyneet sukupolven edustajat olivat 7-8 -vuotiaita kun tekoäly tuli kaikkien käytettäväksi.

Noin kolme vuotta sitten tein generaatio alfa -aiheisen kirjallisen tutkimuksen ja kävin tulokset läpi MarkkinointiKollektiivin aamukahveilla. Esityksessä toin esille, miten generaatio Z:n jälkeen tuleva sukupolvi ajattelee ja toimii. Vielä tässä vaiheessa tietoa alfoista oli vähän saatavilla, eikä ero zetoihin ollut kovin merkittävä, mistä sainkin lukijapalautetta.

Jätin asian muhimaan mieleeni ja tutkin asiaa. Kuluneen kolmen vuoden aikana olen oppinut aiheesta mielenkiintoisia faktoja ja haluankin jakaa löydökseni teille.

Miten sukupolvet nimetääN?

Tutkimusmatkalla opin, että sukupolvien nimeämiselle (zetat, milleniaalit, boomerit jne.), ei ole olemassa mitään tarkkaa määritelmää, vaan nimiä voi itse ehdottaa ja käyttöön päätyy se, minkä yleisö omakseen ottaa. Siksi päätinkin nimetä sukupolvi alfan sukupolvi tekoälyksi, joka mielestäni kuvastaa hyvin sitä, minkälaisessa maailmassa nämä tulevaisuuden työntekijät tulevat kasvamaan. Nimi on mielestäni parempi kuin alfa, joka mielestäni tuo pintaan jopa hieman toksisia mielikuvia.

Sanalla alfa-sukupolvi (generation alpha) viittasin vuodesta 2010 eteenpäin syntyneeseen sukupolveen. Lähtisin kuitenkin siirtämään tätä rajapyykkiä vähän eteenpäin ja sanoisin, että vuosi 2015 on vuosi, johon Gen Z loppuun ja tekoäly-sukupolvi alkaa. Tällöin syntyneet sukupolven edustajat olivat koronan iskiessä 4-5 -vuotiaita, 7-8 -vuotiaita kun tekoäly alkoi buumaamaan ja se tuli kaikkien käytettäväksi.

Sukupolvet ylipäätään alleviivaavat sitä, minkälaisessa aikakaudessa elämme ja minkälaiset maailman virtaukset ja trendit vaikuttavat meihin. Kyseisenä ajanjaksona syntyneet ja eläneet lapset ja nuoret oppivat ajan tavoille, ja heidän identiteettinsä muotoutuu vahvemmin kyseisen aikakauden ympärille, mutta tietysti myös muuttuu maailman muuttuessa.

tekoälySUKUPOLVI – tällaisia te ehkä olette

Nimestään huolimatta tekoäly-sukupolven edustajat tulevat kasvattamaan teknologiset peukalonsa keskelle kämmentä. He ovat tottuneet operoimaan intuitiivisilla käyttöjärjestelmillä, eikä MS-DOS -tyylisellä tekstipohjaisella komentoliittymällä varustetulla käyttöjärjestelmällä.

Sen sijaan, tekoäly-sukupolvi on tottunut työskentelemään AI-työkalujen kanssa. Ja hei kuulkaa kaikki, tämä kannattaa ottaa tosissaan. Tuolta on tulossa kohta joukko AI-natiiveja työntekijöitä jotka pieksevät meidät 100-0 teknologisissa taidoissa. Parempi siis alkaa kehittää firman AI-kyvykkyyksiä, jotta saat näitä työntekijöitä houkuteltua tiimiisi 10 vuoden päästä.

Tekoäly-sukupolvesta tulee todennäköisesti eniten yksityisyyttä arvostava sukupolvi sitten Internetin synnyn. Jo nyt on nähtävissä, että sellaiset asiat kuin digitaalinen jalanjälki ja digitaalinen yksityisyys puhututtavat ihmisiä. Kun teknologian alkuhuumasta selvitään tulevat lainsäätäjät viimeistään pitämään huolen siitä, että nämä asiat ovat kunnossa, ainakin Euroopassa.

Olen myös jo nyt kuullut nuorison edustajilta, niiltä viileiltä mielipidevaikuttajilta, että iso digitaalinen jalanjälki ei välttämättä ole enää cool asia. Vaikuttajia tulee siis varmasti olemaan, mutta ehkä jatkossa viileimmät tyypit eivät asiasta kiinnostu ja keskittävät energiansa johonkin muuhun. Ajat muuttuvat!

Miltä some tulevaisuudessa näyttää?

GenX:llä oli Facebook, milleniaaleilla Instagram ja Z-sukupolvi on ottanut haltuun TikTokin, mutta miltä some tulee näyttämään tekoäly-sukupolven vinkkelistä katsottuna?

On hyvinkin mahdollista, että uusi mahdollinen tuleva alusta on jotain TikTokin kaltaista, mutta sisältö on jotain pelaamiseen liittyvää. Oman todellisen identiteetin sijaan ihmiset toimivat pelissä kuitenkin avatareilla tai profiileilla, joiden identiteetit ovat tarkoin varjeltuja tai ainakin lähtökohtaisesti salaisia.

Tässä maailmassa voi syntyä tunnettuja vaikuttajia ja johtajia ilman, että kukaan välttämättä saa koskaan tietää kuka hahmon takana on. Katsokaa vaikka Ready Player One:a.

Seuraavan sukupolven nuoret kasvavat myös populaarikulttuuriin, missä oikeiden ihmisten lisäksi pinnalle nousee tekoälyartisteja ja täysin keksittyjä tarinoita joihin ihmiset rakastuvat. Tämäkin maailma on jo osittain totta ja toimii myös toiseen suuntaan, kuten hyperpop-ilmiö jo todistaa. Blogin kieliasua viimeistellessäni törmäsin tähän. What a coincidence!

I’ll be back generaatio tekoäly!

Jatkan asian tutkimista, pidän teidät päivitettynä ja heti kun saan kokoon taas uuden läjän mielenkiintoisia faktoja esiinnyn taas aiheesta mediassa. Jos aihe tai ylipäätään keskustelu kiinnostaa, lähetä mulle vaikka mailia niin katsotaan.

Haluatko kuulla lisää?